Op zich ben ik niet tegen riolering, wanneer dit minder vervuiling van het oppervlaktewater oplevert. Tegen de kosten van de riolering hik ik wel aan, en ik vond het niet leuk dat de mensen die de voorlichting gaven erg gemakkelijk over de bedragen deden. Ook kreeg ik de indruk dat er alleen vanuit de verplichting tot aansluiting op riool gedacht werd. Liever had ik de indruk gehad dat er naar de beste oplossing(en) voor de lozing van vervuild water in het gehele buitengebied gezocht werd.
Ik heb inmiddels wat links verzameld over dit onderwerp, en vooral over mogelijke alternatieven:
ecofyt.nl
de12ambachten.nl
ibahelpdesk.nl
oasisdesign.net
rietland.com
waterland.net (over water)
Een manier om water op je eigen erf te zuiveren is met behulp van een helofytenfilter: een bak met rietplanten die op/in een laag zand / steenwol / schelpengrit groeien. Het vuile water wordt vanuit de septic tank, beerput, of vetbezinkput bovenin de bak gepompt en zakt door de laag zand of steenwol naar beneden; die laag werkt als een filter. De rietplanten gebruiken een deel van de stoffen die in het filter blijven hangen om van te leven. Het meeste schoonmaakwerk wordt gedaan door de bacteriën die tussen de wortels leven. Het water dat uit het filter komt is schoon genoeg om het te mogen lozen, het voldoet ruimschoots aan de eisen. Een helofytenfilter schijnt betere resultaten te leveren dan de kleine waterzuiveringsinstallaties, en even goede als de grote zuiveringsinstallaties (en met minder afval). Het filter moet zeker 20-25 jaar goed kunnen werken, zonder het ingrijpend te hoeven vernieuwen.
Wanneer je helemaal niet loost maar het water zelf weer hergebruikt, bijvoorbeeld in de tuin of voor het doorspoelen van de wc, dan kun je niet verplicht worden om op het riool aangesloten te worden.
Je bespaart dan op kosten aan de riolering (aanleg + belasting), en het scheelt op je jaarlijkse waterrekening omdat je minder leidingwater gebruikt.
De aanleg van een helofytenfilter is uiteraard ook niet gratis. Wanneer je dat zelf doet kun je de kosten drukken. Bij
'De 12 ambachten' kun je allerlei informatie krijgen over het zelf aanleggen van een helofytenfilter.
Op ecofyt.nl wordt gesproken van een KIWA-certificering, die je alleen kunt krijgen wanneer je het filter laat aanleggen door daarvoor aangewezen aannemers. In hoeverre dit echt nodig is weet ik niet.
Al met al lijkt me dat het helofytenfilter zeker een alternatief voor riolering is. Het levert water op dat ruim voldoende gezuiverd is, het vergt weinig onderhoud en het is voor iedereen toepasbaar.